Maak kennis met Jan Brink

Wie werken er allemaal bij MKBDoorgaan.nl? Deze keer stelt Jan Brink zich voor. Sinds kort is hij als bedrijfskundige aangesloten bij MKBDoorgaan.nl met regio Zwolle als werkgebied.  

Mijn naam is Jan Brink en ik houd gesprekken bij de ondernemers op hun bedrijf wanneer zij zich hebben aangemeld bij MKBDoorgaan. Ik inventariseer met de ondernemers de problemen en adviseer hen over oplossingen of verwijs ze door naar onze tweedelijns-specialisten die de ondernemer verder kunnen helpen met hun specifieke vraag.

Zelfstandig bedrijfsadviseur

Ik heb tien jaren bij een accountantskantoor gewerkt als bedrijfsadviseur voor agrarische ondernemers. Vervolgens heb ik 20 jaar als bedrijfsadviseur/ondernemerscoach gewerkt bij een landelijk adviesbureau voor het MKB. In 2016 heb ik mij gevestigd als zelfstandig bedrijfsadviseur/ondernemerscoach en richt ik mij onder meer op ondernemers in zwaar weer en startende ondernemers.

Ondernemen is leuk

Ondernemen is leuk, omdat je werk doet waar je passie ligt. Je hebt de vrijheid om zelf je dienstverlening of assortiment te bepalen. Je kiest zelf welke klanten je bedient en hoe je met ze omgaat. En het verdienen van je eigen inkomen met je bedrijf geeft voldoening.

Marketing is als startende ondernemer erg belangrijk

Maar ondernemen vraagt veel van een ondernemer. Als je nog onvoldoende klanten hebt, moet je daar heel veel tijd aan besteden. Ben je al jaren bezig dan moet je alert blijven en goed presteren in de huidige snel veranderende markten, vaak met veel concurrentie. Als ondernemer moet je daarbij zowel vaktechnisch, commercieel als financieel sterk zijn. Niemand is op alle terreinen even goed. Als dan de marktvraag stagneert, een grote debiteur niet betaalt of een personeelslid ziek wordt, kan een ondernemer zo maar in de problemen komen.

Mijn tip voor ondernemers:

Wanneer er sprake is van financiële problemen, probeer dan eerst te kijken of je nog geld kunt vrij maken uit je bedrijf, bijvoorbeeld door verkoop van bedrijfsmiddelen die je niet meer nodig hebt, voorraden te verminderen of je klanten sneller laten betalen.

Ten tweede raad ik aan om open te communiceren met schuldeisers en bij mogelijke betalingsregelingen reële bedragen af te spreken. Is dit onvoldoende dan adviseer ik snel externe hulp te zoeken bij je boekhouder/accountant of contact op te nemen met MKBDoorgaan of de afdeling zelfstandigen van de gemeente.

Business