Maak kennis met Caroline Bongers

Wie werken er allemaal bij MKBDoorgaan.nl? Wij laten u graag maandelijks kennismaken met onze teamleden en bedrijfskundigen. Deze maand stelt Caroline Bongers, ondernemersadviseur voor MKBDoorgaan.nl, zich voor.

Ondernemersdochter
Ik ben Caroline Bongers, zelfstandig ondernemersadviseur voor Stichting MKBDoorgaan.nl. Ondernemersdochter en voorheen werkzaam geweest bij overheid, in bedrijfsleven en onderwijs. Verder ben ik actief als pensioenfondsbestuurder namens werkgevers. Als nevenactiviteit geef ik yogales en mindfulnesstraining aan professionals.

Er is heel veel mogelijk als je jezelf blijft ontwikkelen

Mijn visie op ondernemerschap is dat er heel veel mogelijk is als je jezelf maar blijft ontwikkelen. Je kunt dan ook je vizier open houden voor alternatieven wanneer je oorspronkelijke plan anders uitpakt dan voorgesteld. Daarnaast is het handig om werkzaamheden waar je zelf niet heel sterk in bent uit te besteden aan deskundigen.

Door een blik van buitenaf kun je nieuwe inzichten in je onderneming krijgen

Wat ik in de praktijk vaak tegen kom bij ondernemers is dat ze niet goed op de hoogte zijn van hun financiële situatie omdat ze minder sterk zijn in het voeren van de administratie. Dan is het raadzaam dit bij een betrouwbare partij onder te brengen die tevens als vertrouwenspersoon optreedt en goed kan adviseren. Je blijft natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor je administratie, maar het levert meer gevoel van ruimte op als je je voornamelijk kunt richten op datgene waar je goed in bent en blij van wordt. Door de blik van buitenaf kun je nieuwe inzichten in je onderneming krijgen. Dat kan zeer behulpzaam zijn om de juiste beslissingen te nemen voor zowel jezelf als voor je onderneming.