Tweedelijnspartij aan het woord

Bij MKBDoorgaan.nl zijn meer dan 100 gespecialiseerde partijen aangesloten op het gebied van bedrijfsadvisering, coaching en financiering om ondernemers verder te helpen. Eén daarvan is Make it Real.

Make it Real is een platform voor zelfmanagement, empowerment en participatie opgezet door Sandra Luijken.

Waarom is Make it Real aangesloten bij MKBDoorgaan.nl?

Make it Real is aangesloten bij MKBDoorgaan.nl omdat we in basis dezelfde passie delen, namelijk het verder willen helpen van ondernemers met in de kern een gezond bedrijf die tegen obstakels oplopen en het pad tijdelijk even niet meer helder zien. We hebben allemaal ieder op onze eigen manier onze uitdagingen (veranderende markten, digitalisering, life events om zomaar iets te noemen) en het is zo zonde om alles wat je opgebouwd hebt, zomaar verloren te laten gaan. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, maar dat vraagt wel van je dat je hulp moet vragen en accepteren om weer door te kunnen gaan. Ik vind het dan ook fantastisch werk wat MKBDoorgaan.nl doet om dit taboe van hulpvragen te doorbreken en om het laagdrempeliger te maken om je uitdagingen te delen en hulp te ontvangen.

Wat kan Make it Real betekenen voor ondernemers die zich melden bij MKBDoorgaan.nl?

Op het moment dat ondernemers zich melden bij MKBDoorgaan.nl heerst er vaak veel onrust en paniek. Er lijkt geen grip meer te zijn. Op het moment dat je stress ervaart (door financiële problemen, life events etc.) vermindert o.a. het vermogen om het totaal te overzien en om met creatieve oplossingen te komen. Niet handig dus op het moment dat je het juist nodig hebt om de zaken helder te blijven zien en om gericht in actie te komen.

Wat ondernemers willen is meestal wel duidelijk (vaak rust en financiële ruimte), maar hoe doe je dit dan? Waar moet je beginnen? Alles lijkt met elkaar te maken te hebben. Kort gezegd help ik ondernemers snel op weg met overzicht, focus en structuur zodat ze zelf weer fijn verder kunnen om dromen en doelen praktisch vorm te geven én uitvoerbaar te maken. Met praktische tools en een nieuwe manier van denken help ik met de doorvertaling naar de dagelijkse dag, want daar moet het uiteindelijk gebeuren.

De mentale weerbaarheid van de ondernemer wordt vergroot waardoor het ook voor andere samenwerkingspartners makkelijker wordt om hun diensten aan te bieden om verder te komen. Denk b.v. aan financials, op het moment dat een ondernemer helemaal in de angst schiet en de emoties de overhand krijgen, wordt het erg lastig om zakelijke gesprekken te voeren en om gegevens uit de onderneming boven tafel te krijgen om überhaupt een analyse te kunnen maken. Ik werk dan ook vaak complementair met andere partners.

Wat is voor jou de meerwaarde van MKBDoorgaan.nl?

De meerwaarde van MKBDoorgaan voor mij is dat ik als tweedelijnspartner warme doorverwijzingen krijg. Ik kan gericht aan de slag met het quickscanrapport en de waardevolle overdracht. Dat werkt erg prettig, zowel voor de ondernemer als voor mijzelf.

Wat is jouw ervaring met de ondernemers die je via MKBDoorgaan.nl al hebt kunnen helpen?

Mooie feedback die ik heb ontvangen na succesvolle warme doorverwijzingen van één van de bedrijfskundigen van MKBDoorgaan.nl spreekt voor zich, en ik deel het hierbij graag:

"Sandra structureert, stimuleert en werkt bezielend, communiceert openhartig en is heel toegankelijk. Door haar levenservaring is haar inlevingsvermogen optimaal en weet zij snel de gevoelige snaar te raken en het vertrouwen van de client te winnen. Ondernemers die geen toekomst meer zien, zelfs een laag zelfbeeld hebben gekregen, helpt zij middels een strak 5 stappenplan om zichzelf te hervinden. Dankzij een beter gestructureerde aanpak komt de bezieling in het werk terug en neemt het zelfvertrouwen weer toe. We zien duurzame mentale verbeteringen bij de ondernemer als persoon, zowel zakelijk als privé".

Het anders kijken en handelen heeft o.a. geresulteerd in een doorbraak in een financieringsvraagstuk vanuit onverwachte hoek waardoor de flow weer terug is gekomen in het bedrijf en in het leven van deze ondernemers. Ze kunnen nu weer met meer plezier verder gaan met ondernemen!

Wat zou je ondernemers met (financiële) problemen of groeiuitdagingen willen meegeven?

Er is niemand geboren zonder talent en we hebben elkaar allemaal nodig. Mensen willen van nature helpen en betekenisvol zijn, maar dan moeten ze wel weten dat er een probleem is. Dus, maak slim gebruik van je talent, zet je schaamte aan de kant, stap uit de gevangenis van de beperkende gedachtes, vraag en accepteer hulp en je zult versteld staan wat er allemaal WEL mogelijk is. Make it Real!

Sandra Luijken
Make it Real